Příprava

Káva se mění v závislosti na kultuře nebo osobní chuti. Všeobecně ale existují čtyři druhy přípravy. Při filtrování kávy rozšířené v Německu, Švýcarsku a USA se přefiltruje vroucí voda přes filtr s kávovým práškem. Tento postup objevil v roce 1908 Melitta Benz.

Především v Itálii se pije espresso káva, při jejíž přípravě proudí voda při vysokém tlaku (9-15 bar) přes rozemletou kávu (extrakce). Přitom se vytváří pěna z kávových olejů - tvz. crema.

Při přípravě turecké kávy (Turecko, Balkán nebo Řecko) se jemně rozemletá káva spolu s cukrem a vodou vaří ve speciálním kotlíku, který se jmenuje Ibrik nebo Mokka.

Ve Francii je oblíbenou metodou přípravy kávy vaření v tlakové konvici nebo pomocí francouzského lisu. Podobně jako při turecké kávě se nasype kávový prášek přímo do vařící se vody a po nějaké době se pomocí sítka oddělí.

Na základě těchto čtyřech způsobů přípravy dnes existují stovky receptů na přípravu kávy a tisíce receptů na použití kávy. Na mnohé způsoby přípravy existují speciální kávovary. Důležité je, aby káva zůstala pochoutkou a nebyla vnímána jako prostředek k uhašení žízně, přestože je německou společností pro výživu DGE označovaná jako nápoj.

Požitek z kávy

Ti, kteří pijí kávu, si od ní často slibují povzbudivý účinek. Podle jedné studie amerického chemika Joea Vinsona z Univerzity v Scrantone, pocházející z roku 2005, slouží káva také jako důležitý zdroj antioxidantů - sekundárních látek obsažených v rostlinách, které snižují riziko rakoviny.

Copyright © 2014 Coffeeshop Company