Zpracování

Kávu za sucha zpracovanou, ale také kávu z bobulí zpracovanou mokrým procesem, je potřeba dále upravovat. V takzvaném šoupacím cyklu, který probíhá praním v „mlýně" resp. v „suchých beneficích", se odstraňují zbytky šlupek z kávových zrn.

U kávy zpracovávané suchou metodou se v jednom cyklu odstraní zaschlá dužina, pergamenová slupka a pokud je to možné také stříbrná slupka. Oddělování probíhá ve strojích na loupání, ve kterých slupka praská buď nárazem, nebo působením tlaku.

Než se káva dostane na trh, je ještě potřeba provést čištění a třídění. Během celého procesu se produkt kontroluje a na závěr se musí provést klasifikace.

Kávová zrna se kromě odstraňování usazenin dále třídí podle velikosti, hustoty a barvy. To se dělá ručně, pomocí mechanických nebo elektronických strojů na třídění. Potom se káva roztříděná podle jednotlivých stupňů kvality, naplněná do pytlů, nebo nasypaná do kontejnerů může vydat na cestu do pražírny.

Copyright © 2014 Coffeeshop Company